hits

Jeg er dritt lei maset om slanking!

I mange år har jeg deltatt i fedmedebatten, og blitt beskylt for å være ansvarsfriskrivende, handlingslammet og at jeg skylder på alle andre for min egen overvekt. Det mange ikke har klart å se, er at jeg som daværende leder av Landsforeningen for Overvektige jobbet for en større sak enn meg selv.

La meg starte med å si at jeg er dritt lei hele slankehysteriet, ja man går ned 10 kilo i januar. Men hva så? I disse dager kan du ikke komme utenom å bli prakket på det ene vidunderpulveret etter det andre. Du skal rase ned i vekt, for ikke å snakke om den sixpacken du skal få!

Tror du virkelig på det?

Hadde dette gitt en langvarig helseeffekt, ville legene for lengst skrevet det ut på blå resept. Det gjør de ikke!

1 million Nordmenn er overvektige og 100.000 sykelig overvektige. Vi kan ikke se på at Nordmenn bare blir mer og mer overvektige.

Jeg har etterlyst en samfunnsdugnad. En fellesdugnad, fordi jeg vet at vi ikke kan gjøre denne jobben alene. Vi trenger politikere, helsepersonell, frivilligheten, ja vi trenger hele samfunnet på lag skal vi klare å ta opp kampen mot overvekt og fedme i samfunnet.

Da må vi forebygge!


Jørgen innleder under fjorårets LevVel konferanse
 

Men det finnes som sagt over 100.000 nordmenn som er så overvektige at de faktisk har krav på behandling for sin sykelige overvekt. I dag kan jeg stolt være med å presentere ett verktøy for deg som er nysgjerrig, pårørende eller selv overvektig.

Har du også gått i «Googlefella»? Blitt anbefalt slankeoperasjon i Riga eller slankepulver i januar?

Behandling av fedme og overvekt trenger faglig kompetanse, kombinert med brukererfaring. Dessverre er det mange synsere og meninger der ute om overvekt og fedme. Men er det alltid informasjon med faglig bakgrunn du leser? Har Fedon eller Rohde alltid rett? Skal du måtte betale dyrt for behandling?

Jeg er ikke lege, ernæringsfysiolog eller noe annet slikt, og skal derfor ikke synse om hvordan du skal få til en livstilsending. Det overlater jeg til fagfolka å hjelpe deg med! Men jeg er tydelig på at informasjon og hjelp for behandling av overvekt skal være gratis!

 

Landsforeningen for Overvektige har i dag lansert nettportalen Lettere å leve i samarbeid med Grane-, Hattfjelldal- og Vefsn kommune, Helgelandssykehuset Mosjøen og LMS Nettverk Nord ved Nordlandssykehuset, samt Nasjonalt Senter for samhandling og telemedisin (NST)

 

Det er Landsforeningen for Overvektige som eier prosjektet som er finansiert av Extrastiftelsen.

Siden 2012 har jeg vært med i arbeidet med nettstedet Lettere å leve, som er en terskel inn i informasjon og faglig kompetanse rundt overvekt og fedme. Nettstedet er et åpent og et gratis tilbud til alle som ønsker å få mer informasjon om overvektproblematikk og råd og vink om hvordan en kan komme i gang med egne endringer. Nettstedet er et også et lærings-og mestringstilbud.

Velkommen til Nettportalen "Et lettere liv"

Jeg viser handling, og bidrar ikke bare med ord i fedmedebatten. Jeg bidrar med brukerkunnskap og er med å lage verktøy til hjelp i fedmebehandlingen. Det er jeg stolt over! Kunnskap er makt!


En liten smakebit på siden ser du herIngen kommentarer

Skriv en ny kommentar