hits

Nå må du våkne opp Bent!

Jeg trodde først det var en spøk, men det er det altså ikke. Statistisk sentralbyrå presenterte denne uken årsveksten i konsumprisindeksen. Der kunne de også presentere at mens matvareprisene generelt i Norge økte med 2,5%, økte prisene på frukt med 8,7 prosent fra 2014 til 2015. Hvor er logikken i dette? Nå må Bent Høie på banen å igangsette tiltak som snur pristrenden på frukt og grønt.

I dag regnes en million nordmenn som overvektige, og blant disse finner vi over 100 000 sykelig overvektige. Tallet øker i store deler av verden, også i Norge. Dette er en av vår tids største helseutfordringer.

Særlig redd er jeg for at overvekt blant barn og unge er økende. Ifølge tall fra Helsedirektoratet fra 2012, har 16 prosent av norske åtteåringer overvekt eller fedme. For 15-åringer er andelen 16-17 prosent. Tidsseriedata fra 70-tallet og frem til 2000-tallet viser en markant økning i overvekt og fedme, i alle aldersgrupper. Dette er farlige tall som jeg får vondt i magen av. Det som likevel forundrer meg mest, er hvordan helseministeren kan sove godt om natten, uten å få regjeringen til å igangsette de store tiltakene.

Vil norske myndigheter virkelig at vi skal bli sunnere?

Statistisk sentralbyrå kunne fortelle at tomater og agurk, steg henholdsvis 12,8 og 13,4 prosent fra 2014 til 2015. Hvorfor bruker ikke helseministeren og regjeringen sine muligheter til å utjevne denne ekstreme økningen?

Nå må vi bruke pris- og tilgjengelighetsmekanismer for å gjøre det vanskeligere å ta usunne valg. Nå må vi slutte å sove i timen og igangsette tiltak. Usunn mat og drikke må gjøres dyrere, og sunnere alternativer gjøres billigere.

Regjeringen sier i sin folkehelsemelding:

«Regjeringen vil gjøre det enklere å velge sunt og legge til rette for at hensynet til liv og helse i større grad skal være et premiss for samfunnsutviklingen» 

Det undrer meg å se nok en helseminister som sitter på kontoret sitt og håper på at Nordmenn ikke blir mer overvektig. Hva slags politikk er det? I kampen mot overvekt og for et sunnere Norge trenger vi myndigheter og politikere som vil angripe utfordringen ved å se på nye løsninger, og som omsetter politisk vilje til konkret handling.

Jeg mener det må på plass positive insentiver, såkalt dulting. Denne mekanismen brukes på en rekke områder i dag, som for eksempel gjennom bilavgiftene, CO2-avgiftene, alkohol- og tobakksavgiftene etc. Nå må vi tørre å bruke disse mekanismene for et sunnere Norge også. Det bør være billigere å velge sukkerfri brus fremfor sukkerholdig, billigere å velge salat fremfor ferdigpizza, og gjøre fysisk aktivitet skattefritt. Dette vil være effektive tiltak, og spare samfunnet for store helseutgifter.

Jeg vil skryte av Rema og Kiwi som i disse dager kriger om Nordmenns sunne kroner. Landets dagligvarekjeder har gjort mye for å oppmuntre nordmenn til å velge mer frukt og grønt i hverdagen. Det må de også fortsette med etter januar!

Myndighetene har derimot fremhevet holdningskampanjer som løsningen for et sunnere kosthold. Det er derfor på tide at politikerne følger opp holdningspratet. Ved å fjerne momsen på frukt og grønt vil man gjøre varegruppen mer tilgjengelig, særlig for dem som handler med en slunken lommebok.

 


Bilde Colourbox

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar