hits

januar 2016

Nå må du våkne opp Bent!

Jeg trodde først det var en spøk, men det er det altså ikke. Statistisk sentralbyrå presenterte denne uken årsveksten i konsumprisindeksen. Der kunne de også presentere at mens matvareprisene generelt i Norge økte med 2,5%, økte prisene på frukt med 8,7 prosent fra 2014 til 2015. Hvor er logikken i dette? Nå må Bent Høie på banen å igangsette tiltak som snur pristrenden på frukt og grønt.

I dag regnes en million nordmenn som overvektige, og blant disse finner vi over 100 000 sykelig overvektige. Tallet øker i store deler av verden, også i Norge. Dette er en av vår tids største helseutfordringer.

Særlig redd er jeg for at overvekt blant barn og unge er økende. Ifølge tall fra Helsedirektoratet fra 2012, har 16 prosent av norske åtteåringer overvekt eller fedme. For 15-åringer er andelen 16-17 prosent. Tidsseriedata fra 70-tallet og frem til 2000-tallet viser en markant økning i overvekt og fedme, i alle aldersgrupper. Dette er farlige tall som jeg får vondt i magen av. Det som likevel forundrer meg mest, er hvordan helseministeren kan sove godt om natten, uten å få regjeringen til å igangsette de store tiltakene.

Vil norske myndigheter virkelig at vi skal bli sunnere?

Statistisk sentralbyrå kunne fortelle at tomater og agurk, steg henholdsvis 12,8 og 13,4 prosent fra 2014 til 2015. Hvorfor bruker ikke helseministeren og regjeringen sine muligheter til å utjevne denne ekstreme økningen?

Nå må vi bruke pris- og tilgjengelighetsmekanismer for å gjøre det vanskeligere å ta usunne valg. Nå må vi slutte å sove i timen og igangsette tiltak. Usunn mat og drikke må gjøres dyrere, og sunnere alternativer gjøres billigere.

Regjeringen sier i sin folkehelsemelding:

«Regjeringen vil gjøre det enklere å velge sunt og legge til rette for at hensynet til liv og helse i større grad skal være et premiss for samfunnsutviklingen» 

Det undrer meg å se nok en helseminister som sitter på kontoret sitt og håper på at Nordmenn ikke blir mer overvektig. Hva slags politikk er det? I kampen mot overvekt og for et sunnere Norge trenger vi myndigheter og politikere som vil angripe utfordringen ved å se på nye løsninger, og som omsetter politisk vilje til konkret handling.

Jeg mener det må på plass positive insentiver, såkalt dulting. Denne mekanismen brukes på en rekke områder i dag, som for eksempel gjennom bilavgiftene, CO2-avgiftene, alkohol- og tobakksavgiftene etc. Nå må vi tørre å bruke disse mekanismene for et sunnere Norge også. Det bør være billigere å velge sukkerfri brus fremfor sukkerholdig, billigere å velge salat fremfor ferdigpizza, og gjøre fysisk aktivitet skattefritt. Dette vil være effektive tiltak, og spare samfunnet for store helseutgifter.

Jeg vil skryte av Rema og Kiwi som i disse dager kriger om Nordmenns sunne kroner. Landets dagligvarekjeder har gjort mye for å oppmuntre nordmenn til å velge mer frukt og grønt i hverdagen. Det må de også fortsette med etter januar!

Myndighetene har derimot fremhevet holdningskampanjer som løsningen for et sunnere kosthold. Det er derfor på tide at politikerne følger opp holdningspratet. Ved å fjerne momsen på frukt og grønt vil man gjøre varegruppen mer tilgjengelig, særlig for dem som handler med en slunken lommebok.

 


Bilde Colourbox

Jeg er dritt lei maset om slanking!

I mange år har jeg deltatt i fedmedebatten, og blitt beskylt for å være ansvarsfriskrivende, handlingslammet og at jeg skylder på alle andre for min egen overvekt. Det mange ikke har klart å se, er at jeg som daværende leder av Landsforeningen for Overvektige jobbet for en større sak enn meg selv.

La meg starte med å si at jeg er dritt lei hele slankehysteriet, ja man går ned 10 kilo i januar. Men hva så? I disse dager kan du ikke komme utenom å bli prakket på det ene vidunderpulveret etter det andre. Du skal rase ned i vekt, for ikke å snakke om den sixpacken du skal få!

Tror du virkelig på det?

Hadde dette gitt en langvarig helseeffekt, ville legene for lengst skrevet det ut på blå resept. Det gjør de ikke!

1 million Nordmenn er overvektige og 100.000 sykelig overvektige. Vi kan ikke se på at Nordmenn bare blir mer og mer overvektige.

Jeg har etterlyst en samfunnsdugnad. En fellesdugnad, fordi jeg vet at vi ikke kan gjøre denne jobben alene. Vi trenger politikere, helsepersonell, frivilligheten, ja vi trenger hele samfunnet på lag skal vi klare å ta opp kampen mot overvekt og fedme i samfunnet.

Da må vi forebygge!


Jørgen innleder under fjorårets LevVel konferanse
 

Men det finnes som sagt over 100.000 nordmenn som er så overvektige at de faktisk har krav på behandling for sin sykelige overvekt. I dag kan jeg stolt være med å presentere ett verktøy for deg som er nysgjerrig, pårørende eller selv overvektig.

Har du også gått i «Googlefella»? Blitt anbefalt slankeoperasjon i Riga eller slankepulver i januar?

Behandling av fedme og overvekt trenger faglig kompetanse, kombinert med brukererfaring. Dessverre er det mange synsere og meninger der ute om overvekt og fedme. Men er det alltid informasjon med faglig bakgrunn du leser? Har Fedon eller Rohde alltid rett? Skal du måtte betale dyrt for behandling?

Jeg er ikke lege, ernæringsfysiolog eller noe annet slikt, og skal derfor ikke synse om hvordan du skal få til en livstilsending. Det overlater jeg til fagfolka å hjelpe deg med! Men jeg er tydelig på at informasjon og hjelp for behandling av overvekt skal være gratis!

 

Landsforeningen for Overvektige har i dag lansert nettportalen Lettere å leve i samarbeid med Grane-, Hattfjelldal- og Vefsn kommune, Helgelandssykehuset Mosjøen og LMS Nettverk Nord ved Nordlandssykehuset, samt Nasjonalt Senter for samhandling og telemedisin (NST)

 

Det er Landsforeningen for Overvektige som eier prosjektet som er finansiert av Extrastiftelsen.

Siden 2012 har jeg vært med i arbeidet med nettstedet Lettere å leve, som er en terskel inn i informasjon og faglig kompetanse rundt overvekt og fedme. Nettstedet er et åpent og et gratis tilbud til alle som ønsker å få mer informasjon om overvektproblematikk og råd og vink om hvordan en kan komme i gang med egne endringer. Nettstedet er et også et lærings-og mestringstilbud.

Velkommen til Nettportalen "Et lettere liv"

Jeg viser handling, og bidrar ikke bare med ord i fedmedebatten. Jeg bidrar med brukerkunnskap og er med å lage verktøy til hjelp i fedmebehandlingen. Det er jeg stolt over! Kunnskap er makt!


En liten smakebit på siden ser du her